Skocz do zawartości
MinnieMouse

Lasagne bolognese

Rekomendowane odpowiedzi

Lasagne bolognese

8 porcji

przepis autorski

 

Składniki:

makaron lasagne (najlepiej Barilla)

500g mięsa mielonego

1 cebula

1 główka czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1 mały koncentrat pomidorowy

250g sera żółtego

1 łyżka oliwy

przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól 

 

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

3-4 łyżki mąki

1 szklanka mleka

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem.

2. Międzyczasie w dużym, płaskim naczyniu zagotować osoloną wodę i gotować makaron al dente. Do wody dolać kropelkę oliwy, aby płaty nie sklejały się ze sobą. Wkładać po 3 sztuki i gotować około 3 minuty, nie dłużej.

3. Do mięsa dodać pomidory oraz koncentrat, rozcieńczony wodą w proporcjach 50-50. Doprawić ziołami prowansalskimi.

4. W czasie, gdy sos mięsny redukuje, zetrzeć ser żółty na tarce.

5. Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem, wraz z brzegami.

6. Resztę masła postawić na ogniu w małym rondelku. Gdy się roztopi, zdjąć z ognia, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać mleka jednocześnie mieszając rózgą kuchenną, uważając, by sos nie zgęstniał zbyt mocno. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga! Beszamel lubi gęstnieć w miarę chłodzenia!

7. W naczyniu układać 3 lub 4 warstwy:

- płat lasagne

- sos bolognese

- starty ser

- beszamel

8. Na koniec płat lasagne posypać pozostałym serem i zalać beszamelem, to zapobiegnie wysuszeniu się makaronu podczas pieczenia.

9. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180st.

Smacznego!

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie